02.12.2017, 20u: StringStrang en TraumaSutra live in Bleek

StringStrang en TraumaSutra live in Bleek

‘Waasland’ is de nieuwe CD van StringStrang, een muzikaal project van de Amersfoortse kunstenaar Jan Kees Helms. De composities op ‘Waasland’ zijn ontstaan rond en na het sterven van de voormalige partner van Helms en de moeder van hun kinderen. De sfeervolle muziek bevat rustgevende meditatieve momenten die worden afgewisseld met de nodige disharmonie. De klanken nemen de luisteraar mee in de beleving van ingrijpende gebeurtenissen die universeel zijn. De muziek is gemaakt op elektrisch gitaar, Tibetaanse klankschaal, een lijmtang en de nodige effectapparatuur. Eveneens wordt een stuk van de CD ‘Deportatie’ gespeeld. Hierbij worden de doden herdacht die zijn gevallen in de concentratiekampen van de Tweede Wereldoorlog en vluchtelingen die zijn gestorven tijdens hun vlucht naar Europa.

StringStrang heeft verschillende CD’s uitgebracht op diverse labels. ‘Waasland’ wordt uitgegeven door het onafhankelijke muzieklabel Seja records uit Amersfoort. De muziek is opgenomen in de huiskamer van Helms om de intieme sfeer van de muziek te behouden. De klanken zijn opgenomen en gemonteerd door Tom de Wit van The Imagineering Suite. 

Met TraumaSutra leidt Peter De Koning je van de ene sfeer naar de andere: soms rustig en minimaal, een andere keer bruut en extreem. De muziek is steeds weer een spiegel van wat er zich in het brein van Peter afspeelt.

De lijst instrumenten is eindeloos en zo ook de mogelijkheden: afval van een bouwwerf,  vondsten uit de natuur, speelgoed enzovoort. Alles wordt live gemanipuleerd en bewerkt.

TraumaSutra heeft geen vaste bezetting maar werkt steeds samen met anderen. In het verleden gebeurde dit reeds met Peter Geysels (kaval), UltraTerrestrial (geneeskrachtige frequenties), Djuna Keen (Saxofoon), Bart De Poorter (elektronica), Sebastien Crusener en nog veel meer. Sinds 2008 maakt het deel uit van de Hybryds. 

StringStrang en TraumaSutra zullen naast hun solo optredens ook samenspel onder de film Deportatie. De oorspronkelijke muziek is uitgegeven door EE Tapes uit Sint Niklaas. 

CD is te bestellen via www.seja.nl 

Kosten 10 euro (excl verzendkosten)

IMG_4354 

IMG_4357

Geef een reactie