20.05.2017: Frank Nuyts & Hardscore present: Carbon Fixation. Try Out

 

1 van België’s belangrijkste hedendaagse componisten op bezoek in Bleek:

Frank Nuyts presenteert CARBON FIXATION.

De reboot met het Carbon Fixation project wil de nieuwsgierigheid van een nieuwe generatie prikkelen door elke scheidingslijn te slechten, zowel historisch, idiomatisch en stylistisch, als auditief en visueel.

http://www.hardscore.be/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Nuyts

Het idioom waarin Hardscore opereert is heden ten dage niet echt een probleem meer: elektronica in klassieke concerten of in cross-over situaties is ondertussen ‘normaal’. Zappa, ooit een historisch voorbeeld in vorige incarnaties van de band, werd ondertussen in het klassieke canon opgenomen. Maar klassieke of nostalgische attitudes zijn niet de initiële drijfveren van het Hardscore project.. Al spelen we geen enkel nummer van Zappa, de aanwezigheid van vibrafoon en marimba blijft een onlosmakelijke link suggereren. En terecht, want Zappas ‘Absolutely free’ wás ook al een vroege reactie op de hippiebeweging, de onderliggende thematiek Carbon Fixation.

hardscore ok

In 2017 is het vijftig jaar geleden dat de Summer of Love de hoofden en de lendenen van de mensheid op hol bracht. Hele colonnes hippies trokken naar Kathmandu, op zoek naar verlichting en Oosterse ancestrale wijsheden. Natuurbehoud werd bespreekbaar, al werd dit prille protest gehuld in de zelf geproduceerde, maar nog volkomen genegeerde zwarte walm van de tweetact Volkswagen motor.

Niet enkel het hippie gedachtegoed is echterde grondgedachte achter ‘Carbon fixation’. Wel de diepere reden van  elke rebellie: het losbreken uit wat verworden is tot verstarde aannames. Wat ooit nieuw was, wordt vaak door de maatschappij langzamerhand ingelijfd, ontdaan van zijn scherpe kantjes om uiteindelijk te transformeren tot een consumptie artikel dat

achteloos weggeworpen wordt.

Maar het idee van de geweldloze revolutie, de ijver voor mentaliteitsverandering, de wil te ijveren voor paradigmaverschuivingen, is nog steeds een zeer actueel en nodig thema..

Het is echter een activiteit in constante flux. Of het nu naar Katmandoe is, of naar de virtuele oorden waar zelfs filosofen shoot outs houden, al blijft de bestemming in de mist gehuld, nooit verdwijnt de hunker naar het andere. Bij geen enkele generatie.

De manier waarop Hardscore 2.0 dit doet is misschien redelijk idiosynchratisch, tegen de stroom in, en moeilijk zowel voor de roeiers als voor de mensen op de oevers. Maar wel steeds met een hoog entertainment gehalte én kwaliteitsdrang.

De mensen in de hippievans hadden nog geen kompas nodig om hun bestemming te bereiken. Nu heeft men gsm en gps, zodat het toch geen probleem meer kan zijn voor het publiek, zich mee te begeven op  de kronkelende creatieve wegen van Hardscore.

Frank Nuyts

Geef een reactie